Loading...

Mindenekelőtt szeretném leszögezni azt a tényt, hogy a pánikbetegségről és annak kezelési módjáról igencsak megoszlóak a szakmai vélemények. A pszichiáterek nagy része elsősorban gyógyszeres megoldáshoz folyamodik, míg a pszichológusok a kognitív pszichoterápia módszerét helyezik előtérbe.

Pszichológusként én a pszichés tünetek gyógyszeres kezeléséről úgy vélekedem, hogy súlyosabb esetekben talán indokolt megoldás lehet, és valóban csökkentheti a páciensek által átélt  negatív, szorongást keltő érzéseket, de mindenképpen tüneti kezelésnek tekintem.
A tüneteken keresztül ugyanis mindig a tudatalattink üzen valamit. Ezt az üzenetet kell megfejtenünk, ezekre a jelekre kell odafigyelnünk és megfelelő módon értelmeznünk, feldolgoznunk. Enélkül nincs igazi gyógyulás.

A problémát főként ott látom, hogy a társadalombiztosítás által elérhető pszichiátriai rendelések rendkívül leterheltek, alig pár perc jut egy-egy beteggel való foglalkozásra, így értelemszerűen eleve kézenfekvő és gyors megoldásnak ígérkezik a receptírás. Egy „csodabogyó” sok mindent megoldhat. Már ha létezne igazi csodabogyó.

Arról azonban nagyon kevesen beszélnek úgy igazán és komolyan, hogy ezek a gyógyszerek átmenetileg ugyan csökkentik a tüneteket, de hosszú távon rendkívül káros mellékhatásokat is okozhatnak, ráadásul függőséget is kialakítanak. Azaz - hétköznapi megfogalmazással élve -, rendesen kiütnek, lenyugtatnak, egyfajta kellemes lebegős érzést nyújtanak, majd mindennapi szükségletté válnak. Kétségtelenül igaz lehet, hogy jó ez a lebegés, de egészen más tünetek jelentkeznek a bogyók elhagyása után. Éppen úgy, mint a kábítószerfüggőknél. Egyszercsak nincs élet nélküle...

E kis kitérő után nézzünk néhány kérdést:

- Erős szívdobogást és nehéz légzést érez?
- Menekülési vágya van a jelenlegi életéből, helyzetéből?
- Kiveri a verejték?
- Szurkáló érzések jelentkeznek valamely testrészén?  
- Szédül?
- Éjszakánként felriad?
- Halálfélelme van?
- Indokolatlan remegés, reszketés tör Önre?
- Úgy érzi, elveszített mindent kontrollt és irányítást az életéből?
- Olykor szinte kiszáll a testéből?
- Az őrület határán érzi magát?
- Úgy érzi, a következő pillanatban biztosan meg fog halni?
- Hirtelen jönnek ezek az érzések?
- Átlagosan 2-8 percig tartanak?

Jellemzően ezek a tünetek jelentkeznek a pánikbetegként diagnosztizált pácienseknél.

Más jellegű szorongásos érzésektől eltérően a pánik igen intenzív, erős rohamokban, hirtelen és látható ok nélkül jelentkezik. 

A pánikbetegség lefutása nagymértékben függ attól, hogy mikor kezdődik a gyógyító munka. Későn kezdett kezelés esetén akár évekig is eltarthat, és súlyosan befolyásolhatja a mindennapokat, nem csak a rohamok, hanem a lelepleződéstől való félelem, az eltitkolásra tett erőfeszítések miatt is.

A pánikrohamok önmaguktól nem múlnak el. Az időben megkezdett pszichoterápiás kezelés néhány hét vagy hónap alatt tünetmentességet eredményezhet.


Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükséges

Név(*)
Kérem írja be a teljes nevét

Ország
Invalid Input

E-mail(*)
Hibás e-mail címet adott meg

E-mail ismét(*)
A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését
Üzenet(*)
Kérem írja be üzenetét

Biztonsági kód(*)
Biztonsági kód
kód frissítése Biztonsági kód érvénytelen


Jognyilatkozat >>>
 

Honlapunk sütiket (cookie) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez.